вторник, 12 април 2011 г.

Често задавани въпроси

Mашина за безвъздушно боядисване | Всичко, което трябва да знаете.

Често задавани въпроси за машините за безвъздушно боядисване
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МАШИНАТА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ?
Повечето от вас познават или наричат машината за безвъздушно боядисване като машина за боядисване, машина за пръскане на латекс , бояджийска машина, пистолет за боядисване, система за боядисване, бояджийска техника, пулверизатор за боядисване или система за пулверизиране на боя.
Основното понятие за машината за безвъздушно боядисване е просто помпа, която изтласква боя под високо налягане (обикновено около 3000 psi) чрез маркуч за боядисване високо налягане (обикновено около 15 метра) към безвъздушен пистолет.  Когато спусъкът на пистолета се стисне, флуида се освобождава през дюза, която разбива течността на малки пулверизирани капчици. Дюзата също така създава формата на струята на пулверизирания спрей в зависимост от размера на избраната дюза. При машините за безвъздушно боядисване, имаме 100% поток на флуид без използване на въздух, което многократно намалява мъглата при пръскане, за разлика от конвенционалните пистолети с въздушна асистенция.
КАКВИ ВИДОВЕ МАШИНИ ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ ИМА?
Машините за безвъздушно боядисване се определят главно на три основни категории:
1) Електрически машини за безвъздушно боядисване с мембранни помпи

2) Електрически машини за безвъздушно боядисване с бутални помпи

3) Пневматични / с въздушно задвижване / машини за безвъздушно боядисване с бутални помпи
 
 
ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ?
Машините за безвъздушно боядисване се използват, както в новото строителство, така и за поддържане на вътрешни и външни търговски площи, в индустрията, корабостроенето, промишлеността и т.н. Безвъздушното пръскане като цяло е много бърз и ефективен метод за полагане на боята (латекс, фасаген, блажна и др.) на големи и малки площи с минимално разпрашаване. 
КОЛКО ПО-БЪРЗО СЕ БОЯДИСВА С МАШИНА?
Като цяло, прилагането на боя с безвъздушна машина за боядисване се счита приблизително "четири пъти по-бързо". 
 
 
МОГАТ ЛИ ВСИЧКИ БОИ ДА СЕ ПРЪСКАТ С МАШИНАТА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ?
Почти всички бои могат да се пръскат с някакъв модел на такава машина. Покрития като текстура и шпакловка ще изискват по-специализирана машина за безвъздушно пръскане, с по-голяма мощност, с по-голям дебит и не на последно място с уплътнителни групи и конструкция изработени специално за такива тежки покрития. Като цяло с машините за безвъздушно боядисване се пръскат бои на водна основа, акрилни,  блажни, маслени, алкидни, базирани на емайл, емайллакове, лакове , варови бои, покривни мембрани и др.  Някои тежки бои, които имат наличие на твърди тела, като епоксиди, могат да изискват разреждане, затопляне или вкарване на въздух в дюзата за разпръскване. 
Като предложение, преди да решите да купите най-новите "Hi-Tech" бои, материали и вечни покрития разработени от "НАСА съвместно с германски учени, които живеят в Швеция",  всъщност проверете дали покритието може да се пръска. В много случаи производителите на бои правят продукти, които е трудно, дори е невъзможно да се пръскат освен, ако не решите да похарчите десетки хиляди левове за специализирано оборудване. Да не говорим за случаите, в които видове бои произведени от така наречените водещи фирми стават по-скоро за пясъкоструене, отколкото за безвъздушно боядисване.

ДАЛИ МАШИНАТА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕМОНТ?
Машината за безвъздушно пръскане изисква постоянна поддръжка, тя трябва винаги да се почиства след употреба, особено филтрите!!!Компонентите в машината за безвъздушно боядисване в един момент се износват, което се дължи на абразивния характер на боята. След като закупите такава машина, ще трябва да се грижите за нея и да предвидите средства за ремонт и поддръжка. Като съвет: Когато купувате бояджийска техника, винаги се интересувайте за стойността на резервните части и поддръжката на тази машина! И все пак мислите ли, че е толкова трудно, в края на работния ден, когато машината е боядисала поне 1000 кв. м, да отделите 10- 15 мин. за почистване??? В противен случай има вероятност да заплатите за неизбежния ремонт!
 
 
ОСНОВНИ ФАКТИ ЗА МАШИНИТЕ ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ - ПРЕДИМСТВА НА БЕЗВЪЗДУШНИТЕ ПРЪСКАЧКИ НА БОИ?
Безвъздушните бояджийски машини осигуряват лесен и икономичен начин за нанасяне на покрития. Професионалните изпълнители предпочитат да използват безвъздушни машини по няколко причини, като най-популярните са:

1) Скорост - безвъздушното пръскане е по-бързо, така че повече работа може да бъде завършена за по-малко време, като се използва по-малко труд. Безвъздушното пръскане е до 4 пъти по-бързо от това с четка или валяк.

2) Качество - безвъздушното пръскане създава равномерен слой боя върху всички видове повърхности, оставяйки висококачествено покритие.

3) Универсалност - машините за безвъздушно боядисване могат да се използват за широк спектър от материали  - латекс, фасадни бои, вододисперсионни бои, интериорни и екстериорни бои, бои на химическа основа, блажни бои, алкидни бои, акрилни бои, силиконови бои, епоксидни и полиуретанови бои, пожарозащитни, хидроизолационни бои и други покрития за вътрешни и външни работни места и могат лесно да бъдат транспортирани от едно работното място до друго.
 
МАШИНАТА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ В РЕЗЮМЕ!
Бояджийските машини като цяло не са евтини, те изискват поддържане, което може да струва пари, но общите разходи за притежаването на такава машина са нищо в сравнение с печалбата, която тя ще Ви донесе, не само в производство, но и в спестено време. 
 
автор: Сергей Серафимов
СЕРАФИМОВ СИСТЕМС ООД
Всички права запазени!